Hoe ga jij als 45+ man om met je gezondheid?

Geplaatst in: Uncategorized | 0

Hoe ga jij als 45+ man om met je gezondheid?

Als man ben je een genie als het gaat om redenen te vinden om niet naar de dokter te gaan. Je voelt je toch prima. Behalve, dat je soms hoofdpijn hebt, moe bent, een beetje te zwaar, vaak moet plassen 's nachts. Maar ja, dat hoort erbij denk je als je de 40 gepasseerd bent.

 

Wel maak je je zorgen over je vader of oudere vrienden. Zegt, dat ze moeten oppassen, gezond eten en meer bewegen. Anders krijgen ze misschien wel een hartaanval. Maar eigenlijk maak je je best wel zorgen over je eigen hart. En weet je best, dat gezonder leven verstandiger zou zijn. Minder stress en werkdruk, geen ongezonde lunches meer en minder achter je bureau zitten op kantoor of in de auto.

 

Misschien ben je iemand, die 's nachts snurkt? Je vrouw weet er vast meer van. Het is geen pretje een snurkende man (of vrouw) naast je. Maar belangrijker is, dat je in sommige gevallen slaap apneu kunt hebben, waarbij je ademhaling voor een paar seconden stopt. En dit is van invloed op je bloeddruk en het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

 

Er zijn nog een aantal belangrijke punten met betrekking tot je gezondheid, waar je als man echt aandacht aan moet besteden als ze zich voordoen.

Een daarvan is impotentie. Impotentie kan behalve door mentale problemen ook veroorzaakt worden door lichamelijke problemen. En kan o.a. duiden op hart- en vaatziekten. Bij hartproblemen kan er onvoldoende toevoer van bloed naar de penis zijn. En dan gebeurt er niets.

 

Depressief zijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Maar na je 40ste kun je door de midlifecrisis ook depressieve gedachten krijgen of depressief zijn. Het idee leeft, dat het een typisch vrouwelijk probleem is. Vaak worden depressieve gedachten weggedronken of gebagatelliseerd Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek deskundige hulp.

 

Hoe vaak ga jij 's nachts naar het toilet? Als je meer dan 8x per dag en 's nachts meer dan 2 x keer naar het toilet gaat kan het meer dan vervelend zijn. Het kan duiden op een vergrote prostaat. Laat regelmatig je PSA controleren.

 

Het is een feit, dat mannen over het algemeen minder groenten en fruit binnenkrijgen. Een minder gezond eetpatroon hebben. Artsen bevelen 4-5 porties groente en fruit per dag aan. Een gezond eetpatroon verlaagt ook de kans, dat je een beroerte, HVZ, kanker of spijsverteringsproblemen zult krijgen. Ook is het verstandig je bloedsuikerspiegel regelmatig te laten controleren.

 

Onbekend is vaak ook, dat een gezond gebit essentieel is voor een goede gezondheid. Regelmatige gebitscontrole en dagelijkse mondhygiëne kunnen ziektes voorkomen.

 

Het gebruik van zonnebrandcrème staat nog in de kinderschoenen bij mannen. Het is echter heel belangrijk om je huid te beschermen als je veel in de zon zit of loopt. Een SPF van 30 of hoger zijn nodig om je te beschermen tegen huidkanker. Het aantal gevallen van huidkanker is de laatste 15 jaar met 50% toegenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat betreft je gezondheid kun je zelf veel punten verbeteren en actie ondernemen om gezond te blijven.

- Heb je klachten ga even langs bij je huisarts voor advies of doorverwijzing

- Laat regelmatig je bloeddruk, bloedsuikerspiegel en PSA controleren

- Laat na je 50stige darmonderzoek doen

- Laat je gebit elk jaar controleren

- Depressief, stress. Zoek hulp en voorkom een burnout

- Eet gezond, beweeg elke dag minimaal een half uur

- Gebruik zonnebrandcreme om huidkanker te voorkomen

METEN IS WETEN.

Bij een Balansonderzoek of SKB test wordt je lichaamsbalans inzichtelijk gemeten. De test geeft niet alleen informatie over waar het niet helemaal goed gaat, maar informeert ook over problemen, die er mogelijk aankomen.

De SKB test wordt uitgevoerd door het RP Vitamino laboratorium op basis van het afgenomen bloedmonster. Lees de brochure

Wil jij meer informatie over een gezonde leefstijl, het voorkomen en behandelen van stress of heb je vragen over het Balansonderzoek stuur dan een berichtje via het contactformulier. 

Ik waardeer het ten zeerste als jij mij wilt laten weten hoe jij met je gezondheid omgaat. Onderstaand kun je je reactie plaatsen.

Met vriendelijke groet,

Aafke Dijkstra

Laat een Reactie Achter