Heb jij last van een Midlifecrisis?

Geplaatst in: Uncategorized | 1

Heb jij last van een midlifecrisis?

Ben jij een 45+ man. Dan krijg je vaak te maken met de andropauze of mannenovergang. En deze kan uit kan monden in een crisis. Jawel, de midlife crisis.

Of je het nu wilt of niet. Let's face it. Mannenovergang ehh. Als man praat je daar niet over en heb jij daar absoluut geen last van!  Je praat over je werk of business. Ook auto's, voetbal of vrouwen vindt je ongevaarlijk terrein.

Het is echter een feit, dat je als 45+ man steeds minder mannelijk hormoon (testosteron) aanmaakt. Je afname van testosteron begint soms al als je eind dertig bent. Het gaat geleidelijk door met ongeveer 1% per jaar tot je laten we zeggen vijfenzeventig bent.

Fysiek en mentaal voel je je anders als de voorgaande jaren. Je "jeugdige" elan verdwijnt, het buikje verschijnt. Het lijkt wel of je spieren wat slapper worden. Haar lijkt ook al wat minder of dunner te worden. Je denkt: wat is er aan de hand met mijn uithoudingsvermogen. Je ergert je snel, je bent sneller vermoeid, je voelt je gespannen en concentreren lijkt ook wel lastig. Even naar de huisarts dan maar!

Aan de andere kant krijg je allerlei gedachtes: Zoals zal ik misschien maar een andere baan zoeken of een andere vrouw. Motorrijles nemen en een motor kopen? Misschien heb ik wat meer vakantie nodig, dan heb ik minder last van stress en vind ik mij werk misschien ook weer leuk. Je hangt veel vaker voor de televisie en eigenlijk heb je nergens zin in.

 Je hebt je nog niet gerealiseerd, dat dit gewoon een fase in je mannenleven is. Die net als bij vrouwen, die in de overgang zijn, gepaard kan gaan met allerlei klachten, gevoelens en wensen, die je daarvoor niet had. De andropauze hoort bij het normale verouderingsproces.

Maar gelukkig kun je voor een groot gedeelte zelf veel doen aan je klachten. Zodat je weer vitaler en gezonder wordt. Met meer plezier in je werk, je relatie en vrije tijd.

Misschien ben jij een van die mannen, die nog geen klachten heeft. Dan hoef je niet verder te lezen. Of misschien toch wel?

Ongeacht je leeftijd is het altijd verstandig om je Lifestyle aan te passen. Eet gezond, drink weinig alcohol en beweeg voldoende. Probeer een balans te vinden tussen werk en privé. Neem tijd voor ontspanning, maar natuurlijk ook voor je relatie en/of gezin. Je kunt alle adviezen en tips vinden in het Gratis E-book Midlifecrisis. Vraag het gewoon even aan.

Ook kun je een APK (andropauze check) laten doen. Dan weet je of je in de andropauze bent, last hebt van stress en het risico op een burnout wordt ook in kaart gebracht. Natuurlijk krijg je ook adviezen voor je lifestyle. Als je heel graag wilt weten hoe het gesteld is met je testosteronniveau kun je dat via een onafhankelijk laboratorium of via de huisarts laten testen.

Probeer deze  fases in je leven te accepteren. Elke nieuwe fase brengt weer nieuwe mogelijkheden en keuzes met zich mee. Informeer je zelf. Pas je lifestyle en je visie op het leven aan. En blijf vooral niet met klachten rondlopen. Vraag gewoon advies. Dat wordt het weer een stuk leuker allemaal.

Misschien heb je nog vragen? Laat je reactie hieronder achter, dan kan ik je wellicht verder helpen.

 

 

Een Reactie

 1. Robin
  | Beantwoorden

  Beste Aafke,

  Nu kan ik het tenminste plaatsen, waarom ik al een tijd niet lekker in mijn vel zit. Het is duidelijk, dat ik actie moet ondernemen wat betreft mijn gezondheid. En zeker mijn stressen werkdruk op een normaal peil zien te krijgen. Ik zal je gratis ebook aanvragen.

  Hartelijk dank.

  Robin

Laat een Reactie Achter