Andropauze Feit of Fictie?

Geplaatst in: Uncategorized | 0

ANDROPAUZE - MANNENOVERGANG - PENOPAUZE

 

Ben jij een man van rond de 50 jaar. Dan krijg je te maken met de andropauze ofwel penopauze. Of je het nu wilt of niet. Let's face it. Mannen praten daar niet over en hebben daar absoluut geen last van! In feite rust er een taboe op. Je praat over je werk of business. Ook auto's, voetbal of vrouwen zijn ongevaarlijk terrein.

Het is echter een feit, dat je tijdens de andropauze steeds minder mannelijk hormoon (testosteron) aanmaakt. Je afname van testosteron begint soms al als je eind dertig bent. Het gaat geleidelijk door met ongeveer 1% per jaar tot je laten we zeggen vijfenzeventig bent.

Fysiek en mentaal voel je je anders als de voorgaande jaren. Het jeugdige elan verdwijnt, het buikje verschijnt. Lijkt wel of de spieren wat slapper worden. Haar ook al wat minder of dunner. Je denkt: wat is er gebeurd met mijn uithoudingsvermogen. Je ergert je snel, je bent sneller vermoeid, je voelt je gespannen en concentreren lijkt ook wel lastig. Even naar de huisarts dan maar!

Aan de andere kant krijg je allerlei gedachtes: Misschien moet ik maar een andere baan zoeken of een andere vrouw. Deze zeurt alleen maar, dat ik voor de televisie hang en nergens zin in heb. Of zal ik motorrijles nemen. Een Harley kopen? Je hebt je nog niet gerealiseerd, dat dit gewoon een fase in je mannenleven is. Die net als bij vrouwen, die in de overgang zijn, gepaard kan gaan met allerlei klachten. De andropauze hoort bij het normale verouderingsproces.

Maar gelukkig kun je deels zelf veel doen aan je klachten. Om weer vitaler te worden en plezier te krijgen in je werk, je relatie en vrije tijd.

Misschien ben jij een van die mannen, die nog geen klachten heeft. Dan hoef je niet verder te lezen. Of misschien toch wel?

Pas om te beginnen je Lifestyle aan. Eet gezond, drink weinig alcohol en beweeg voldoende. Probeer een balans te vinden tussen werk en privé. Neem tijd voor ontspanning, maar natuurlijk ook voor je relatie en/of gezin. Je kunt alle adviezen en tips vinden in het Gratis Andropauze ebook. Vraag het gewoon even aan.

Ook kun je een APK (andropauze check) laten doen. Dan weet je of je in de andropauze bent, last hebt van stress en het risico op een burnout wordt ookin kaart gebracht. Natuurlijk ook adviezen voor je lifestyle. Als je heel graag wilt weten hoe het gesteld is met je testosteronniveau kun je dat via een onafhankelijk laboratorium of via de huisarts laten testen.

Kortom accepteer, dat ook jij last kunt hebben van de andropauze. Pas je lifestyle en je visie op het leven aan. Dat wordt het weer een stuk leuker allemaal.

Als je nog vragen hebt, dan hoor ik dat graag.

Laat hieronder je reactie achter!

 

 

Laat een Reactie Achter